ABOUT US

Venlo Schoon was set up as a voluntary initiative at the end of 2019. Laurie and Suzanne had already been organizing cleanups for friends and relatives for a while. When more people wanted to join, they decided to establish Venlo Schoon. Within a few years, the small-scale initiative has developed into a large group of enthusiastic volunteers dedicated to a litterfree community. 


Venlo Schoon is not limited to a certain neighbourhood. You can find us throughout the whole region: near the river Maas, in nature reserves, and in residential areas. 


You can find more information in Dutch below (English text will follow soon). 

Een paar jaar geleden heeft mijn moeder zowel mij als mijn zusjes aangestoken met het opruimvirus. Sindsdien ruim ik wekelijks zwerfafval op, vooral langs de Maas. Daar begint de plastic soep! Ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd buiten te zijn en iets te doen voor het milieu. Tijdens het opruimen heb ik niet alleen oog voor zwerfafval. Ik geniet ook van de planten en dieren om me heen.

Samen met andere enthousiaste vrijwilligers zwerfafval opruimen geeft mij veel energie. Ik geniet altijd van de positieve vibe en het groepsgevoel tijdens onze opruimacties. Voorafgaand aan de oprichting van Venlo Schoon organiseerde ik al geregeld opruimacties. In het begin alleen voor familie en vrienden, maar daarna kwamen er ook steeds meer vrijwilligers bij die ik nog niet kende. De groep met vrijwilligers wordt alleen maar groter. Heel mooi om te zien dat er zoveel mensen zijn die een steentje willen bijdragen aan een schone omgeving! 

Sinds de oprichting van Venlo Schoon is mijn kelder veranderd in een opslagplaats waar je opruimmaterialen in alle soorten en maten kunt vinden die we gebruiken tijdens onze opruimacties. Ook vind je in mijn kelder een klein zwerfiemuseum in wording: ik bewaar hier bijzondere items die ik heb gevonden tijdens het opruimen. Vooral nadat de Maas hoog heeft gestaan, tref ik regelmatig vintage zwerfies aan die meer dan 50 jaar oud zijn!

SUZANNE

LAURIE

De laatste jaren ben ik me steeds meer bewust geworden van de impact die de mens op het milieu heeft. Via docu's en boeken werden mijn ogen geopend. Zoveel heftige beelden kunnen ervoor zorgen dat je ontmoedigd raakt. Mij motiveert het juist om me in te zetten voor het milieu. En het opruimen en voorkomen van zwerfafval is een mooie manier om een positieve impact te maken! 

In het begin moest ik wel een drempel over om te beginnen met afval rapen. Waarom zou ik afval van een ander opruimen? Maar ik bedacht al snel: als niemand zich verantwoordelijk voelt, dan verandert er niets. De natuur kan niet voor zichzelf opkomen, daarom moeten wij dit doen! Het resultaat is direct zichtbaar en dat geeft veel voldoening. Ik hou ervan om buiten actief bezig te zijn en leuke gesprekken te hebben met buurtbewoners.

Kunnen wij dit als burgers alleen? Dat denk ik niet. We blijven opruimen, maar er moet ook worden geïnvesteerd in preventie en bewustwording. Bijvoorbeeld door de bekende zwerfafval-hotspots aan te pakken en bedrijven te stimuleren om wegwerpplastics te verminderen. Met Venlo Schoon hoop ik mensen te inspireren om zich ook in te zetten in de strijd tegen zwerfafval. Hoe meer mensen dit doen, hoe groter het effect. En ook met kleine stappen kom je in de goede richting! 

Met het oog op Venlo - Omroep Venlo

Media

Radio broadcast

De Rotonde